Eten, uitgaan en hobbies
Eten en uitgaan
Esther was een bourgondier. Ze hield van lekker eten en op zijn tijd ook van een drankje. Niet alleen het proeven kon ze waarderen, ook het bereiden van iets lekkers was aan haar wel besteed.
Eten, door Erwin, 7 januari 2006
Esther kwam in mijn leven doordat ik een relatie kreeg met Mirjam. Zij woonde toen nog thuis (in Hoofddorp) en kwam de weekenden naar ons toe om met ons te stappen in Haarlem en wel naar cafe De Rooie Kater. Dat was eigenlijk elke zaterdagavond vaste prik. Gekscherend noemde ik haar toen wel ons huiskamerolifantje, omdat ze zo lekker licht liep.
We (Mirjam en ik, Wouter en Esther B., Marc en Esther) hebben omstreeks 1994 een tijd een "kookclubje" gehad, waarbij ieder 2-tal een gang op tafel bracht. Met name Esther kwam met de meest exclusieve recepten op tafel. Een van Esther's favoriete recepten was Tiramisu. Tijdens de eerste sessie had zij dit gemaakt. Dat liep natuurlijk uit de hand. Je zat na zo'n avond voor het dessert al bomvol, maar die Tiramisu hebben letterlijk met onze handen gegeten!
Als je bij Es kwam eten, dan had je ook gegeten! Veel en lekker. En daar kan Harrald zijn "buikje" over meepraten!
Het feit dat ze problemen met haar maag had en uiteindelijk maagkanker bleek te hebben moeten voor haar, zeker in de laatste maanden toen ze veelal sondevoeding kreeg (of kaasfondue, zoals ze het noemde), een ware straf zijn geweest.
Samen met Harrald, haar familie, vrienden, vriendinnen en collegá's heeft ze in menig restaurant gegeten.
Zo ook op 6 november 2004 bij
Duin en Kruidberg, een restaurant met een Michelin Ster!
Op een bedje van sla, door Els, 16 januari 2007
Soms leidt toeval tot de meest verrassende aangelegenheden.
En in dit geval heeft dat ertoe geleid dat wij, gevieren, een tafel hadden gereserveerd bij "De Vrienden van Jacob".
Harrald en Esther hadden een vrijbrief van Jaap om een avondje "lekker" te gaan dineren. Stefan en Els hadden een voucher te verzilveren, naar aanleiding van briljant ceremoniemeesterschap, bij bovengenoemd restaurant.
De contradictie kan niet groter; Duin en Kruidberg en Harrald die binnenkomt op zijn kisten. Het mooie daarvan is dat het onthaal daardoor niet anders is geweest dan dat wij allen opgedirkt zouden verschijnen.
De insteek was dat wij ons zouden laten verwennen en verrassen en dat is vanaf minuut een gelukt.
Ons aperitief werd geserveerd in de Bibliotheek waar ook de eerste amuses doorkwamen. In eerste instantie toch even overdonderd door het ontvangst met alle egards en de schoonheid van de locatie, maar al snel bleek dat we daar gewoon met ons vieren van zaten te genieten.
Na de amuses werden we ontboden om naar de dinerzaal te komen. Het diner, 6 gangen, werd geserveerd in combinatie met een wijnarrangement. Best even wennen voor de heren dat je per gang maar 1 glas wijn krijgt…tenzij je om meer vraag.
De avond ansich is moeilijk samen te vatten behalve in superlatieven. Het eten voortreffelijk, alhoewel alles wel op een bedje van sla was. De sommelier, superb, de man wist in onze bewoording aan te geven waarom deze wijn complementerend is aan het geserveerde gerecht. Het nagerecht, een fantastisch rijdend buffet van Franse kazen en natuurlijk Port. Dit keer is het (ook) niet bij één glas gebleven.
Vervolgens hebben wij ons verplaatst naar de "lounge". Gezeten in de "luie" stoelen hebben we daar het diner afgesloten met Irish Coffee, Kiss of Fire en Koffie met Cognac, al naar gelang van de voorkeur van de innemer.
Dit zijn de kale feiten.
Het gevoel bij de avond daarentegen is moeilijk vast te leggen in woorden. Je kan metaforen naar voren brengen maar ook die doen geen recht aan de avond.
Zelden een avond meegemaakt waarin Harrald en Stefan niet volledig opgaan in discussie. Waar onze smaakpapillen tot het maximale zijn gegaan. En dat 5 uur lang in het bijzijn van goede vriendjes.
Als leuk afsluitertje hebben de meisjes het voor elkaar gekregen om € 100 minder te betalen dan op de rekening stond!
Jammer dat we het niet nogmaals kunnen doen.
Niet alleen in haar geliefde Haarlem, maar ook tijdens vakanties en weekendjes weg is menig restaurant of eetcafe bezocht. Daarnaast werd ook aan
Haarlem Culinair of aan het Maastrichtse
Preuvenemint graag een bezoekje gebracht. In het Haarlemse uitgaansleven waren de
Studio en
Bruxelles de favoriete plekken om elkaar te ontmoeten. Maar ook het
Meterhuis of het
Patronaat werden bezocht. De horeca zal haar dan ook missen.
ook haar keuken was kleurrijk
Overigens werd er niet alleen buiten de deur gegeten. Tijdens vakanties of weekendjes weg werd ook gezellig in appartement, huisje of trekkershut ging veelal de grilplaat mee om zelf te kunnen grillen of te kunnen BBQ. Recepten werden vaak uit een van de vele kookboeken, de Tip of de Allerhande gehaald. Verder werd er met name in de laatste jaren door het verschuiven van de prioriteiten en de geboorte van kinderen ook regelmatig met en bij vrienden en vriendinnen gegeten (kaasfondue, BBQ, sushi, etc.).
Kortom eten en borrelen was een belangrijke component in het sociale leven binnen de diverse vrienden kringen van Esther en Harrald.
Op menig pagina of fotoboek op de website wordt dan ook wel iets gegeten of gedronken.
Naar Boven
Hobbies
Naast lekker eten, koken en uitgaan was Esther gek op (pret)parken zoals de Efteling, Six Flags of Burgerszoo, vakantie, weekendjes weg, muziek, fotograferen, hardlopen, de sauna en soapies kijken.
De meeste van deze hobbies zijn elders op afzonderlijke pagina's in de website weergegeven.
Met o.a. Gabrielle en Jacqueline heeft ze vele parken meerdere malen bezocht.
Een bezoek aan de sauna met haar moeder was ook een favoriet. Na te zijn hersteld van haar 1e operatie heeft Esther in november 2005 hiervan gelukkig nog een keer kunnen genieten.
Ook het soapies kijken heeft Esther, vaak als afleiding in afwachting van hetgeen haar pad nog zou kruizen, tot op het laatste moment volgehouden.
Naar Boven